14 March 2012

Tentang Seseorang

Salam readers...dah lama aku tak berkongsi cerita aku kat sini.. Maklum saja...aku baru je mula semester. So agak sibuk sedikit la ye...Tetiba aku rasa nak berkongsi cerita tentang seseorang..Seseorang yang bagi aku sangat....(maaf, aku tak tahu nak gunakan perkataan apa untuk gambarkan 'orang' itu).

 


Aku dan orang itu rakan sekumpulan dalam kuliah. Rupa-rupanya, aku dan orang itu rakan sebandar(sebab aku memang tinggal kat bandar). Makin lama aku kenal orang itu, makin banyak aku tahu fakta pasal orang itu. Aku dan orang itu saling bertukar cerita, bergurau senda (dalam SMS saja). Banyak benda yang kitorang bincang. Nasib baik orang itu macam aku. Banyak cakap + peramah. Kalau aku borak dengan orang itu, aku mesti gelak sebab ternyata orang itu pandai buat aku gelak. Kadang - kadang aku suka sakat dia. Terasa macam dah lama kenal walhal sebenarnya tidak.

Banyak benda yang aku dan orang itu buat bersama. Jauh di sudut hati, aku mula memasang harapan yang belum tentu jadi kenyataan. Aku pun tak tahu bila masa aku mula memasang harapan itu. Makin lama aku mengelak, makin dekat benda yang aku nak elak. Aku cuma insan biasa yang takkan mampu nak melawan fitrah seorang remaja. Tambahan bila melihat rakan - rakan lain tersenyum gembira dengan kisah mereka yang tersendiri. Aku pun nak juga merasa kebahagiaan itu. Sama juga seperti orang itu. Dia juga mempunyai kehendak yang sama. Cuma belum terjawab siapakah gerangan orang yang bertuah itu.

Buat masa ini, aku dan orang itu berkawan. Kalau nak elak berjumpa memang tak boleh sebabnya kitorang memang dekat. Kalau tak kitorang yang janji nak jumpa, keadaan yang menemukan kitorang. Ada suara yang mahukan aku melangkah setapak ke hadapan demi memperjuangkan sebuah harapan. Namun aku khuatir ianya akan memberi kesan pada persahabatan kitorang. Nilai persahabatan bagi aku terlalu tinggi. Tidak ternilai sebab ianya sebuah hubungan yang ikhlas dan suci. Terlajak kereta boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Aku tak nak pepatah itu menjadi kenyataan dalam situasi aku dan orang itu. Aku keliru. Sekarang aku cuma bergerak mengikut arus kehidupan biasa. Bak kata orang putih, just follow the flow.


Andai kata korang berada di tempat aku, apa yang korang akan buat???


1 comment:

Useriez said...

yes.. juz follow the flow~